Etiopie

83 165 

Oblast: Sidamo
Způsob zpracování: mokrá metoda
Stupeň pražení: full city roast

Oblast Sidamo je situována v nadmořské výšce od 1500 do 2200 m, čímž splňuje nejvyšší požadavky pro růst kvalitní Arabiky, kde jí nejčastěji malý farmáři pěstují v horských lesích. Sběr probíhá od října do ledna, kdy se červené bobule ručně sbírají a jsou ihned expedovány pro další zpracování. Kávu z oblasti Sidamo pražíme již od počátku naší pražírny a nikdy nás její kvalita nezklamala. Disponuje bohatým a plným tělem, příjemnou sladkostí, nízkou kyselkou a květinovým aroma.

Zrušit výběr

Popis

Etiopie, kolébka kávy! Říká se, že stáda koz na pastvinách „ožívala“ po požití listů rostliny s červenými plody. Ano, byl to divoký kávovník, který v této africké zemi můžete najít do dnes. Etiopie patří mezi největší producenty kávy, ročně sklidí zhruba 270 tisíc tun, což stačí průměrně na 6. místo v tabulce největších producentů, např Brázilie nebo Vietnam sklízí několikanásobně víc, ale kvalita pěstování, sběru a plodu není často nikterak oslnivá, kolébka naší milované suroviny je pravý opak, káva je v drtivém procentu velmi kvalitní. Nejčastěji se káva vykupuje od malých pěstitelů na tkz primárních tržištích, odkud putuje do stanic, kde se dále zpracovává. Zpracovává se suchou i mokrou metodou, čistí, kontroluje a exportuje do světa. Evropa si kávu z Etiopie oblíbila, zhruba  60% produkce míří právě na starý kontinent. Velkým problémem je ovšem bezpečnost a kriminalita i politické boje které často brzdí produkci i možnosti bližšího styku a obchodů.

Oblasti pěstování kávy:

  • SIDAMO – oblast jižní části země, káva je proslulá svoji kvalitou a ovocnými tóny. Roste v nadmořské výšce od 1500 do 2200 m. n. m.
  • YIRGACHEFFE – Centrální oblast země, květinové aroma, v chuti naleznete tóny čokolády a citrusů.
  • HARRAR – východní pohoří země, káva roste ve velmi suchém a horkém podnebí. Disponuje velmi charakteristickou a jedinečnou chutí, která může připomínat červené víno a hořkou čokoládu.

Dalšími oblastmi jsou např. Lekempti, Limmu/Jimma, Gambella, Guji, Wellega, Gimbi aj.