První pražení
První zelená káva na pražení byla Robusta, Cherry – Indie. Nasypal jsem ji do pražičky a dle znalostí z knih jsem postupoval dál. Byl to úžasný pocit, vidět, jak zrno mění barvu i vůni. Vypadalo to dobře, hezky upraženo, nebylo na co čekat, šup s tím z pražičky do chladiče!
Potom se stalo to, co jsem absolutně nečekal, zrno vzplálo na chladiči. To byl kouř! Všechno naštěstí dobře dopadlo, já se poučil, pražírna neshořela. Jen oněch 30 kg Indie jsem vyhodil. Myslím, že za těch 15 let co sypu upraženou kávu z pražičky, se mi nestalo, abych si na to nevzpomněl. Byla to první lekce od kávy. Od té doby s ní zacházím tak, jak si káva zaslouží, s opatrností a úctou. I po těch letech se mám co učit a přicházím na zcela nové věci a postupy. Teď už jsme jako pražírna téměř za pubertou, tak si dovolíme trochu změnit tvář. Jsem rád, že Vám Dobrý kafe chutná a budu dělat vše proto, aby tomu bylo tak i nadále.