Moka express

Datum článku: 19. října, 2020

O kávových nápojích na bázi espressa jsme si již povídali v předchozím článku. Dnes se podíváme na to, jak jinak než z kávovaru lze náš milovaný nápoj získat.

Na trhu existuje nespočet různých výrobků, díky kterým můžeme kávu připravit, přes nejrůznější filtry, překapávače až po konvičky nebo džezvy. Každá metoda probouzí, zvýrazňuje nebo naopak utlumuje chutě trochu jinak. Vše závisí na délce extrakce, množství olejů které může nápoj uvolnit a správné přípravě. 

Tento i v České republice velmi populární přístroj byl vynalezen roku 1933 inženýrem Alfonsem Bialettim, který když s vynálezem přišel na trh, prakticky okamžitě mohl slavit úspěch. Dnes je jeho vynález jedním ze symbolů typické italské kuchyně, těší se však popularitě napříč celou Evropou a setkat se s ní můžete v Latinské Americe i Austrálii.

Z čeho se konvička skládá a jak funguje ?

  1. Spodní nádoba na vodu s ventilem 
  2. Trychtýř, který má v sobě sítko (plní se kávou)
  3. Horní nádoba, která má na spodní straně jemnější sítko, těsnění, uprostřed nádoby vede „komínek“ ze kterého vytéká káva, dále můžete vidět madlo a víko.

Spodní část naplňte vodou pod ventil. Trychtýř naplňte středně mletou kávou – neumačkávat, stačí jemně klepnout, aby si káva hezky sedla. Sešroubujte horní a spodní nádoby k sobě. Vařte na mírném ohni. Ve spodní části konvice se začne vytvářet pára, která vytlačí vodu přes trychtýř až do vrchní části nádoby. Z ohně oddělejte těsně před koncem extrakce. Hotovo 🙂

Na co si dát pozor ? 

  1. Správné mletí – kávu pomelte na středně hrubo. Když bude káva moc jemná, tlak v konvičce nebude dostatečný na to, aby protlačila vodu přes kávu, pokud bude naopak moc hrubá, extrakce bude příliš rychlá a tím se ošidíte na chuti. 
  2. Nepřepalte to –  celý proces je o citu, nevařte kávu na příliš vysokém ohni, káva proletí trychtýřem moc rychle a navíc dosáhnete příliš vysokých teplot, čímž zničíte kávu, která bude chutnat spáleně. 
  3. Hliníkové konvičky nebudou na většině indukčních vařičů fungovat.

Zajímavosti 

  • Proto, aby Moka fungovala se ve spodní části musí vytvořit pára, která vzniká při teplotách blížící se bodu varu, to je často na kávu příliš a tak může chutnat trochu spáleně. Tomuto problému se vyhnete ve vyšších nadmořských výškách, kde je tento bod nižší. Voda ve výšce např. 1500 m.n.m. bude vřít cca při 95°C. Káva bude chutnat o poznání lépe.
  • Moka konvičky jsou nejčastěji vyráběny z hliníku, ale dají se koupit i nerezové, dokonce i elektronizované s vlastním ohřevem. 
  • Maximální počet připravených káv je předem určený výrobcem. K dostaní jsou velikosti od 1 po 18 šálku – jeden šálek je zruba 50ml.