Co je vlastně káva?

Datum článku: 13. května, 2020

Každé ráno probouzí, dodává sílu, zlepšuje náladu a hladí naše smysly, ale odkud a co to vlastně je – káva?

Odborníci z celého světa dodnes diskutují a původu tohoto slova. Asi nejpravděpodobnější je převzetí názvu z Etiopie (kolébka kávy), kde je region, který se jmenuje Kaffa. Rostlina zvaná kávovník (Coffea) má nejčastěji krásně bílé a velmi voňavé květy, které se později mění v zelené plody, tyto plody jsou při dozrání červené až fialové. Uvnitř jsou dvě semena, krytá oplodím. Plody nemusí být vždy červené, jsou i speciální druhy kávovníků, které produkují např. žluté plody. Kávovníky se pěstují na plantážích, které leží v tkz. kávovém pásu (23. severní a 25. jižní rovnoběžka).

Nejvýznamnější kávovníkové odrůdy jsou tři:

  • Kávovník Arabský – ze kterého získáváme kávu Arabika
  • Kávovník Statný – káva Robusta
  • Kávovník Liberijský – káva Liberica

Kávovník Arabský

Je z hlediska produkce a oblíbenosti nejvýznamnějším druhem (Zhruba 70% celkové produkce na světě). Je to stále zelený keř, který potřebuje tyto podmínky k růstu: teploty které nepadají pod 4 °C, průměrnou teplotu okolo 22 °C, dostatek vody. Nejčastěji se pěstuje v nadmořských výškách od 800 m n.m. do 2200 m.n.m. Kávovník začíná plodit kávu vhodnou k produkci po třech letech, délka života může být i 30 let.

Arabika je oblíbená především díky jemné a aromatické chuti, obsahuje zhruba o polovinu kofeinu méně než Robusta. Její pěstování není jednoduché, o rostliny je třeba se starat, chránit před škůdci, zastřihávat atd. Plody se musí správně posbírat, zrna oddělit od zbytku plodu, nejčastěji tkz. „mokrou metodou“, poté projdou procesem zvaným fermentace. Komplikovanější a náročnější zpracování se promítá do ceny kávy.

Kávovník statný (Robusta)

Stále zelená rostlina, dorůstá výšky až 13m. K růstu potřebuje podobné podmínky jako Arabika, pěstuje se však v nižších nadmořských výškách od 200 do 800m.n.m. Díky nižší nadmořské výšce bobule dozrávají mnohem rychleji než plody Kávovníku arabského. Kávovník statný je také mnohem méně náročný na pěstování a netrpí tolik chorobami. Z hlediska produkce mu patří druhá příčka. Chuť Robusty je velmi hořká, zemitá, má velmi silné „tělo“. Největšími producenty jsou Vietnam, Brazílie a Indie.

Kávovník Liberijský (Liberica)

Stále zelený keř či strom, dorůstá až 20m. Na světě nejméně používaná odrůda. Pochází z Afriky, pěstuje se v Jižní Americe a západní Africe. Stejně jako Robusta, není příliš náročný na pěstování. Chuť této kávy je velmi hořká a pro většinu lidí není vůbec tak zajímavá jako třeba Arabika.

Něco málo z historie kávy

Káva pochází z dnešní Etiopie, kde rostl a roste divoký kávovník arabský, předchůdce dnešního Kávovníku arabského. Nejspíše díky vojenským tažením se kávovník dostal do Jemenu, kde se začal pěstovat. Kávovníky i kávová zrna byla velmi dobře střežena a před vývozem do Evropy byla znehodnocena, aby nebylo možné ze zrn vypěstovat rostlinu. Kavárny v dnešním Turecku fungovaly již v 15. století, první byla otevřena v roce 1475 n.l.

Až v 17. století Holanďané tajně dovezli kávovník do Evropy, odkud se šířil jak Evropou, tak hlavně do kolonií, kde byl sazen a pěstován. Ve Francii byl kávovník v 17 století tak cenný, že za poškození byl udělován i trest smrti. Po importu kávy do Evropy byla církví označována jako „satanský nápoj“, později si však sám papež kávu velmi oblíbil a problém vyřešil – kávu posvětil. První kavárna v Českých zemích vznikla v Brně roku 1702, založena byla Turkem Achmetem. Brno těžilo z výhodné pozice na cestě do Vídně a za pár let později byly otevřeny další a další kavárny. První kavárna v Praze vznikla roku 1714 pod Mosteckou věží.

Popularita kávy i kaváren rostla až do druhé světové války, kdy nebyla dostupná. Lidé ji nejčastěji nahrazovali meltou.

Za foto děkujeme:
Nathan Dumlao, Chalo Garcia